Al-Quddoos:Den heliga

Kolla gärna på denna, en mycket vis talare mashaAllah! Hela föreläsningen är i tio delar, jag råder er att titta på alla, dem finns på youtube! Maasalame


Al-Malik:Konungen

Bismillah irrahman irrahim

Hej kära systrar och bröder! Jag satt nyss o fundera över en grej och tänkte dela med mig av det på bloggen. Det handlar om "Mr.right". Alla systrar förstår nog vad jag menar haha. Men jag satt o tänkte på de o kom fram till att de inte finns någon sån, mr right. Vadå mr right? Ska det finnas en kille i hela världen som är rätt för dig yani? En kille som du kommer bli fullt förälskad i och som du kommer leva lycklig med i alla dina dagar? Tror du verkligen det? Det gör inte jag.

Om man tänker sig två olika tjejer, både troende och bra tjejer. Den ena tjejen är kär i kärleken, hon drömmer sig dagligen bort om mannen hon ska gifta sig med o leva hela sitt liv med, hon älskar och se amerikanska filmer och mr right dyker ju alltid upp där! Han kommer komma från ingenstans, se ut som ingen annan-det finaste killen hon någonsin sett- , han kommer inte ha några brister, han kommer älska henne för den hon är, han kommer ha bra med pengar o jätte fint yrke, han kommr inte ha varit me en enda tjej innan henne o han kommer bara se henne o ingen annan tjej, och han kommer fråga om han vill gifta sig med henne. O utöver allt detta kommer hon att bli kär i honom o han i henne efter första ögonkast! Detta är denna tjejens tankar o hon väntar på honom så länge det behövs.

Den andra tjejen har även hon mycket krav, men de skiljer sig betydligt från den första tjejen. För det första har hon inget emot amerikanska kärleksfilmer, det kan va trevligt att titta på, men hon vet att dem är långt ifrån verkligheten. Hon dagdrömmer inte om mr. right utan koncentrerar sig på att tjäna gud och va en bra muslim. Hon har i sitt huve ritat upp en ungefärlig bild av hur hennes man ska va. Han ska vara mycket religiös det ska va det första kravet, han ska vara en god man o alltså ha bra rykte, han ska komma o fråga om hennes hand med respekt och han behöver inte vara rik, utan ha pengar så han kan försörja sin familj. Han behöver inte se "perfekt" ut det räcker om han ser hyftsat bra ut. Huvudsaken är att insidan är fin. O han ska även ha bra framtidsplaner. Detta är denna tjejs tankar.

Vem tror ni kommer hitta den hon söker? Den första eller den andra tjejen? Och vem tror ni kommer leva lyckligast med sitt slutliga val?

Det är ganska uppenbart att den första tjejen inte kommer hitta den hon söker, då hennes krav bara kan uppfyllas i en film. Hon trånar efter kärlek och kommer troligtvis välja sin man därefter. Men hur kommer hennes liv bli då? Hon kommer bara koncentrera sig på att hon ska vara förälskad i honom o inte så mycket som lägga en blick på allt omkring det. Han kommer troligtvis inte alls vara religiös, kanske muslim vid namn, han kommer säkert ha varit med många tjejer innan henne, inga framtidsplaner och ingen särskilt intresse för att bilda familj, han kommer vara kär i hennes vackra utsida, men när hon med tiden förändras och inte är lika vacker längre kommer han med all säkerhet lämna henne. Han kommer gifta sig med en ny ung tjej och skaffa nya barn. Hans tidiga barn kanske han träffar någon gång ibland. Kvinnan är nu ensam med tre barn och alldeles förtvivlad då hon vid ögonblicket hon sett honom hoppat av skolan och skitit i allt annat. Hon har ingen utbildning och ingen tid för ett jobb med tre små barn. Och som pricken över iet är hennes hjärta brustet.

Tillskillnad från den första tjejen har den andra tjejen rimliga krav. Jag tror helhjärtat att de finns många godhjärtade religiösa män därute. Hon kommer  troligtvis att hitta den man hon söker och hon kommer gifta sig med honom. Han kommer hjälpa henne med studierna och älska hennes insida. Han kommer inte bry sig om hon blir tjock och "ful" med åren då han är förälskad i hennes personlighet. Hans framtidsplan är att bli sheik och pluggar till det nu. De både studerar och när de är klara med studierna skaffar dom barn. Tjejen är hemma med barnen dom första åren då mannen har möjlighet att försörja dom alla. Efter en tid växer barnen och börjar skolan och mamman tar fram sin utbildning och söker ett passande jobb. De både hjälps åt hemma, har fina barn, och lever lyckligt. De är inte rika och dem är inte fattiga. De har det bra och de älskar och tackar Gud för att han väglett dem. De kanske inte blev förälskade som på filmer efter fem minuter. Men de lärde sig och älska varann och de både mår mycket bra alhamdulillah.

Så vad är bäst? Att leta efter Mr. right från filmerna, eller välja sin man med den fantastiske hjärna gud alhamdulillah gett oss? För mig är det glasklart.

Maasalame!


Ar-Raheem:Förbarmaren

Bismillah irrahman irrahim

Hej kära systrar och bröder! Jag hoppas i mår bra.
Jag har varit vaken sen typ halv tio och ba pluggat. Hann med en del men har mycket kvar, provet är snart och är känner att jag är ganska sent ute (som vanligt), måste lära mig och börja i tid!

Men iaf det var inte det jag tänkte skriva om. Jag låg här nyss och tänkte på mat.. (Har inte ätit) och kom o tänka på det här med halalkött. Jag äter inte gris men jag äter vanligt kött (nötkött t.ex) som inte är halal. Om man tänker lite närmre på det är de riktig dubbelmoral. Yani du lyssnar på gud i en grej men inte en annan?

Förut tänkte jag inte alls på det här o de va en självklarhet för mig att aldrig äta gris men att äta ickehalalkött var helt okej. Det är ju helt fel o tänka så då både är haram att äta. Jag gick o tänkte på det ett tag och frågade sedan en imam han sa ungefär (ja kanske inte fattat hela poängen eller kanske glömmer något annat viktigt hanockså sa om det men jag kommer ihåg att de ja reagera på o tyckte var mycket logiskt var:) Själva grejen med halal kött är att djuret ska inte ha självdött, det ska inte lida, det ska inte se kniven osv och han sa att i sverige när dom slaktar kossor till exempel så ger dem de en elektrisk stöt som gör att de blir medvetslösa, men de dör inte, sen är det någon maskin som vänder på de och slaktar dom typ jag vet inte exakt. Därför tyckte han att i skolan är de okej om du äter nötköttet men se till att ha halalkött hemma. 

Jag tyckte han hade helt rätt o fortsatte äta i skolan, sen börja ja fundera ännu mer kring de, halalköttet är ju slaktat i guds namn (de säger bismillah) precis innan de slaktar, vilket kossan ja äter i skolan inte är. Så börja ja tveka igen och frågade sedan en av ledarna en systerträff vad hon tyckte om halalkött. Hon sa med 100% säkerhet att i skolan är du vegetarian du äter inte köttet där. Då kände jag att de är ju egentligen bättre eftersom slakten i sverige inte uppfyller guds krav de är inte ens i guds namn.

Så okej jag började äta av det vegetarianska istället. Sen kom ännu ett dilemma. Vad är deför dubbelmoral (igen) om ja inte äter köttet i skolan för de inte är halal medan ja äter köttet hemma som (tyvärr) inte alltid är halalkött? Det går ju inte heller de är fel, så jag började säga till mamma att mamma varför köper du inte bara halalkött o ja minns inte riktigt va o sa men hon sa typ jo ja försöker men så som jag uppfattat de måste hon åka hela vägen till rinkeby (typ en halvtimme från oss) för att köpa halalköttet o att e är ganska dyrt, en annan grej ja minns att imamen sa var att de här småbutiksägarna som säljer halalkött är tyvärr inte alltid så ordentliga med köttet. Det blir dyrt för dom att t.ex ha frysen på hela natten så dom stänger av den, vilket gör att köttet är fryst, tinar, blir fryst, tinar, blir fryst o så vidare o de förstör ju köttet de är inge bra o äta de då. Så de är ett annat problem men imamen sa också han hittat i coop, vivo, ica o olika stora kedjor ett märke på en moské på baksidan av en del köttpåsar vilket symboliserar att de är halalsaktade! Det är jätte bra o ja kollade upp de o hittad även det märket! O dessa stora kedjor är mycket ordentliga med maten och så så man behöver inte oroa sig för att de ska tina frysa tina frysa haha. Så jag ska börja tjata på mamma att hon bara ska köpa de!

Sen har vi pappa också.... hahaha han köper inte heller bara halalkött o ja har ingen aning om hur jag ska övertala honom han är väldigt ekonomisk (snål) o köper därför billigaste. Men vi får se får undvika kött överhuvudtaget både hemma och i skolan om ja inte vet att de är 100% halal de är de ja kommit fram till.

Sen är de ju de här me resturanger och skit. Då tänker ja på arabresturanger eftersom vanliga resturanger absolut inte har halalkött.. Hur ska man veta om arabresturangerna har halalkött, tänk om man frågar och dom inte talar sannng? De är ju också väldigt ekonomiska och vill inte förlora kunder.. Ska man sluta äta på resturanger då också haha? Ya rob varför bor ja inte bara i irak -.- hahaha nämen får lösa de på något sätt.

För er som inte vet vad halalslakt är innnebär det detta:

1. Djuret ska vara friskt och utan skador.
2. Djuret ska ha behandlats med medlidande och vänlighet.
3. Djuret ska få mat och vatten och lugnas innan det dödas.
4. Slakten skall utföras av en tränad muslim. Slaktaren skall hela tiden ha ögonkontakt med djuret.
5. Både djur och slaktare är vända i Qibla (mot Mecka).
6. Före slakt reciteras orden ”Bismillah, Allahu Akbar” (I Guds namn, Gud är större). Det innebär att muslimerna inte tar djurens liv på eget bevåg utan med skaparens auktoritet.
7. Man ska vässa slaktkniven. Kniven måste undersökas och slipas före och efter varje djur som slaktas.
8. Slaktkniven skall föras i en enda obruten rörelse.
9. Matstrupen, luftstrupen och halspulsådrorna skärs av utan att ryggmärgen skadas.
10. Blodet måste helt avtappas.
11. Ett djur få inte se ett annat djur dö. För lamm och får skall all slakt utföras utan föregående bedövning, och man skall slakta ett djur i taget och under förhållanden som säkrar att det enstaka djuret hanteras så skonsamt och omsorgsfull som möjligt.

Bra o veta eller hur? Men nu ringde min lilla kusin o grät hon va lite ledsen över en grej så ja ska åka hem till dom, plugga där o sen sova där så blir nog inge mer bloggande idag.

Maasalame hoppas gud är med er!

Yani-"Vilket betyder"
Ya rob-Herregud
De som står på bilden "Halal" betyder ungefär -rätt/okejAr-Rahmaan:Den barmhärtige

Bismillah irrahman irrahim.
Kollar på den här nu, kolla gärna!


Allah:Gud

Bismillah irrahman irrahim

Hej kära systrar och bröder.
Det här är mitt första inlägg och känner därför att ja borde presentera mig..
Jag tänker inte säga vad jag heter haha det förblir hemligt, men jag kan säga att jag är en 17årig (18 om en månad) muslimsk tjej. Den här bloggen kommer handla mest om mina tankar om livet vilka kretsar king islam.

Jag strävar inte efter att få många läsare, utan mitt syfte med bloggen är att påverka kanske en enda människa (positivt) med hjälp av mer kunskap om islam eller till och med med hjälp av min egna tankar inshaAllah.

Jag själv har många brister och gör mycket fel, det finns mycket olika saker jag funderar kring varje dag, som jag skulle kunna bättra men som jag har svårt med. Jag har nyligen börjat be (lite mer än ett halvår sen) och jag är ändå 17 år så det är ganska sent. Men aldrig försent! Så jag har fortfarande mycket kvar att lära precis som många andra goda muslimer.

Men jag filosoferar mycket och kommer från och med nu inshaAllah skriva ned det (kanske inte alltid vettiga) som kommer upp i min hjärna. Jag hoppas det kan få någon därute att fundera lite extra kring vad som är rätt och fel, vad som är bra och dåligt, och kanske tillochmed vad som kan ha en mycket dålig påverkan på oss muslimer i detta samhälle. Kommer därför skriva om ja känner mig negativt påverkad och så i olika situationer så kanske ni kan undvika dessa situationer.

Men det jag försöker säga är iaf att jag vill att den här bloggen ska ha ett syfte, vara en tankeställare och göra er gott! InshaAllah. Nu ska jag titta på en föreläsning med Anas Khalifa. En mycket bra föreläsare mashaAllah jag rekommenderar att ni lyssnar på honom, alla hans föreläsningar finns på youtube. Han har lärt mig hur mycket som helst inom islam bara av föreläsningarna. Så kolla! Sök Anas Khalifa på youtube och tryck sedan på sökalternativ "längre än 20 minuter klipp" typ något sånt står det. Lycka till!

Maasalame, hoppas ni mår bra och gud är med er.

Uppdatering:

Jag kom på att jag inte kan ta för givet att alla vet vad de arabiska orden jag använder betyder! så skriver därför en lista här så alla förstår!

Allah-Gud
Hamdulillah-tack (till) gud
InshaAllah-om gud vill
MashaAllah-(ganska svårt att översätta men betyder typ)-guds (fina) skapelse
Bismillah irrahman irrahim-I Guds den barmhärtiga förbarmarens namn
Maasalame-hejdå (Bokstavligen-med fred)
Det som står på bilden Allahu Akbar betyder Gud är störst


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0